KEK PISANG

Tuesday, June 13, 2017

MENGHABISKAN BAKI PISANG DARI KEBUN KECIL KU...








BINGKA PISANG
rujukan :    yatiememories...



Bahan-Bahan :

1  sisir  pisang emas masak (10-13 biji)  ~  dilecek kasar
1  cawan  tepung gandum *
1/2  cawan  gula pasir *  (resipi asal 3/4 cawan)
1  cawan  santan *
1  cawan  susu sejat/susu cair *
1  biji  telur gred A/B *
2  sudu besar  mentega *  ~  cairkan dahulu, biarkan suam
Sedikit garam


Cara-Cara :

1.  Blender/kisar semua bahan bertanda *.
2.  Tuangkan adunan ke dalam mangkuk berisi pisang yang dilecek dan digaul rata.
3.  Tuangkan ke dalam loyang berukuran 8 inci persegi yang telah dilenser dengan mentega.
4.  Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau lebih untuk mendapatkan kerak yang menarik.
5.  Sejukkan sepenuhnya, barulah dipotong menggunakan pisau plastik, masukkan ke dalam peti sejuk lagi sedap...


INFO :   Kuih bingka ini agak lembik walaupun telah disejukkan sepenuhnya.  Agak susah juga untuk memotongnya.  Jadi sebaiknya dimasukkan ke dalam peti sejuk dulu agar memudah untuk memotongnya nanti, walau bagaimanapun kuih bingka ini sangat sedap...

No comments:

Post a Comment