KEK PISANG

Friday, June 16, 2017

BISKUT CHOCOLATE CHIP...









BISKUT CHOCOLATE CHIP
rujukan :    hanieliza...




Bahan A :

150  gm  mentega
100  gm  marjerin
30  gm  lemak sayuran@shortening
150  gm  gula halus
1  biji  telur  (saya guna gred B)
1  sudu teh  esen vanilla


Bahan B :  (Gaul Rata)

250  gm  tepung gandum  ~  diayak
10  gm  serbuk koko  ~  diayak
150  gm  chocolate chip
50  gm  almond flake  ~  dipanggang
50  gm  nestum


Cara-Cara :

1.  Gaulkan mentega, marjerin, lemak sayuran dan gula halus sehingga sebati.

2.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Kacau rata.

3.  Masukkan bahan B perlahan-lahan dan kacau dengan senduk kayu sehingga sebati.

4.  Sudukan adunan (sebesar guli) ke dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega/lemak sayuran.

5.  Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 25 minit ataupun sehingga masak.

6.  Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara...

No comments:

Post a Comment