KEK PISANG

Monday, June 12, 2017

KEK PISANG SEDAP...









KEK PISANG SEDAP
rujukan :    Azie Kitchen...



Bahan-Bahan :

4-5  biji  pisang emas  ~  dilecek  (saya guna 5 biji)
1  cawan  gula kastor
1  cawan  minyak jagung
4  biji  telur gred A/B


Bahan Ayak :

1 1/2  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  soda bikarbonate
1  sudu teh  baking powder


Bahan Lain :

1  sudu besar  jus limau nipis  (tak letak), optional
1  sudu teh  esen vanilla atau esen pisang


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C.  Lenser sedikit mentega pada loyang 'loaf pan' dan dialas dengan baking paper.  Ketepikan.

2.  Pukul gula, telur dan minyak dalam anggaran 3-5 minit atau sehingga kelihatan putih.  Masukkan pisang yang dilecek tadi dan kacau rata.

3.  Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.  Kacau sebati dengan menggunakan spatula.

4.  Masukkan esen vanilla atau esen pisang, jus limau (jika guna) dan gaul sebati.  Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-60 minit atau sehingga masak sepenuhnya.


INFO :   Apabila permukaan atas telah kelihatan perang, kurangkan suhu ke 150'C teruskan membakar.

No comments:

Post a Comment