KEK PISANG

Saturday, June 10, 2017

CUCUR PISANG GEBU...









CUCUR PISANG GEBU
rujukan :    tiffinbiru...



Bahan-Bahan :

8  biji  pisang emas
3/4  sudu teh  soda bicarbonate
1  sudu besar  gula perang  ATAU  1/3  sudu besar  gula halus/kastor
1  cawan  tepung gandum
1/4  sudu teh  garam halus
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng


Cara-Cara :

1.  Kupas kulit pisang, lecekkan bersama gula, garam dan soda bicarbonate sehingga hancur.  Masukkan tepung dan gaul rata sehingga sebati.  Perapkan selama 30 minit.

2.  Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana.  Basahkan hujung jari dalam air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak-banyak sebab ianya akan mengembang.

3.  Goreng sehingga kuning keemasan pada keseluruhan cucur.  Angkat dan toskan.  Letakkan di atas paper towel dan biarkan minyak menyerap.  
Hidangkan!!!!

No comments:

Post a Comment