KEK PISANG

Saturday, June 17, 2017

KUIH CARA MANIS...









KUIH CARA MANIS




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
3  cawan  santan
2  biji  telur gred A/B
3  helai  daun pandan
Sedikit pewarna hijau
Gula pasir secukupnya  ~  sebagai inti
Garam secukup rasa  (bagi rasa lemak-lemak masin)
Sedikit minyak masak  ~  untuk lenser acuan


Cara-Cara :

1.  Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan kemudian tapiskan.  Satukan bersama tepung gandum, sedikit pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk sehingga semua sebati, tambahkan garam secukup rasa.  Kacau dan tapiskan adunan tadi.  Ketepikan sebentar.

2.  Panaskan acuan kuih cara di atas dapur gas, bila panas kecilkan api.  Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).

3.  Isi adunan tadi di dalam bekas bermuncung (kole/teko) tuangkan ke dalam setiap ruang acuan tadi sehingga hampir penuh.  Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/2 sudu kecil).  Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk.  Masak sehingga kuih menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.  (anggaran 10-15 minit).

4.  Berhati-hati keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan.  Oleskan sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment