KEK PISANG

Sunday, June 18, 2017

PULUT MANGGA THAI/HARUMANIS...










PULUT MANGGA THAI/HARUMANIS
rujukan :    citarasawan...




Bahan-Bahan :

2  biji  mangga  ~  potong ikut suka
250  gm  beras pulut  ~  direndam semalaman atau 4 jam
100  ml  santan segar/santan kotak + 1/4 sudu teh garam
2  helai  daun pandan  ~  di carik
2  sudu besar  bijan  ~  digoreng tanpa minyak (saya tambah)


Bahan Sos Santan :

150  ml  santan kotak KARA
150  ml  air
4  sudu besar  gula perang atau gula kastor
1/4  sudu teh  garam
2  helai  daun pandan  ~  disimpul
4  sudu teh  tepung jagung  ~  larutkan dengan sedikit air


Cara-Cara :

1.  Toskan beras pulut dan kukus selama 15 minit.  Angkat dan masukkan ke dalam bekas.

2.  Gaulkan bersama santan sehingga rata.  Masukkan kembali ke dalam pengukus bersama daun pandan.

3.  Kukus semula selama 20 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

4.  Sos santan :  Satukan kesemua bahan sos kecuali tepung jagung.  Masak sehingga gula larut.  Kemudian masukkan larutan tepung jagung dan masak sehingga sos kelihatan pekat.

5.  Hidangkan pulut bersama mangga dan sos santan.  Taburkan sedikit bijan...

No comments:

Post a Comment