KEK PISANG

Friday, June 16, 2017

CARAMEL...









CARAMEL
rujukan :    Norela Nuruddin MEDEC, UITM...




Bahan-Bahan :

5  biji  telur gred A/B
1  tin  susu cair
1  tin  air  (sukat menggunakan tin susu cair)
1/2  cawan  susu pekat manis
1  sudu teh  esen vanilla
1 1/2  cawan  gula pasir  ( untuk membuat gula hangus)
1/2  sudu besar  tepung kastad


Loyang :  8 inci bulat/persegi


Cara-Cara :

1.  Buat gula hangus dahulu dan ketepikan.  Cairkan gula pasir di dalam periuk sehingga gula bertukar warna perang kemudian tuangkan ke dalam loyang, ratakan.  Ketepikan.

2.  Campurkan kesemua bahan adunan telur dan pukul sehingga sebati.

3.  Panaskan kukusan dan kemudian tuangkan bahan adunan telur  ke dalam loyang berisi gula hangus tadi.

4.  Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.  Sejukkan di dalam peti ais.  (Sekiranya suka bolehlah dihidangkan dengan fruit cocktail/aiskrim vaanilla)...

No comments:

Post a Comment