KEK PISANG

Saturday, June 17, 2017

BISKUT ALMOND LONDON...









BISKUT ALMOND LONDON
rujukan :    resipicitarasawan...



Bahan-Bahan :

250  gm  mentega
150  gm  gula halus@gula kastor
450  gm  tepung gandum
100  gm  tepung jagung
1 1/2  sudu teh  baking powder
1  sudu teh  emplex  (perangup biskut)
1  biji  telur gred B
1  sudu teh  esen vanilla

100  biji  badam  ~  dibakar
Cawan kertas secukupnya


Hiasan :

Coklat masakan secukupnya
Cocoa butter secukupnya atau boleh juga guna minyak jagung


Cara-Cara :

1.  Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan emplex.  Ketepikan.

2.  Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu.  Masukkan esen vanilla dan telur.  Pukul lagi sehingga sebati.

3.  Pindahkan adunan mentega tadi ke dalam mangkuk besar.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.  Rehatkan doh selama 15 minit.  (Jika adunan kering, tambahkan sedikit lagi mentega).

4.  Ambil sedikit doh, bulatkan dan masukkan sebiji badam.  Buatlah bentuk bujur.

5.  Susun di dalam dulang pembakar dan bakar selama lebih kurang 20 - 25 minit atau sehingga kelihatan sedikit keperangan pada suhu 160'C.   Sejukkan.

6.  Cairkan coklat secara double boiler, masukkan sedikit cocoa butter jika coklat terlalu pekat.  Celupkan biskut dan letakkan dalam cawan kertas.  Taburkan dengan sedikit badam cincang yang telah dibakar terlebih dulu.  Biarkan beku sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara...

No comments:

Post a Comment