KEK PISANG

Friday, June 16, 2017

TALAM SUJI...



Saya buat 1/2 dari resipi dibawah menggunakan loyang 8 inci bulat...
sangat sedap...









TALAM SUJI
rujukan :    Surianti Ramli



Bahan Lapisan Bawah :

140  gm  tepung suji
20  gm  tepung gandum  (3 sudu besar)
2  biji  telur (saya guna gred A)
Pewarna lemon yellow secukupnya
120  gm  gula pasir
750  ml  santan cair  (3 1/4 cawan)
1/2  sudu teh  garam halus


Bahan Lapisan Atas :

2  biji  telur gred A
700  ml  santan pekat
1  sudu teh  esen vanilla
1 1/2  sudu teh  garam halus
150  gm  tepung gandum  (1 1/4 cawan)
80  gm  gula pasir  (1/4 cawan)
200  gm  gula melaka  (saya guna gula siam)
1  sudu teh  coklat emulco


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan lapisan bawah dan kacau di atas api sederhana sehingga kental/likat.  Masukkan ke dalam loyang berukuran 10"x10"x3" yang telah di alas dengan plastik, ratakan dan kukus selama 20 minit.

2.  Cincang gula melaka kemudian kisarkan bersama bahan lapisan atas.  Tapiskan ke dalam periuk dan masak sehingga naik wap (anggaran 3-5 minit).

3.  Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi (cakar dahulu permukaan lapisan bawah sebelum dituangkan adunan lapisan atas), tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya...

No comments:

Post a Comment