KEK PISANG

Sunday, June 18, 2017

PAPRIK SEAFOOD...









PAPRIK SEAFOOD
rujukan :    resipisedap/MAHN@Fauziah Yahya...




Bahan A :

100  gm  sotong  ~  dipotong
100  gm  udang  ~  dikupas kulit
100  gm  bunga kobis  ~  dipotong
5  gm  kacang panjang  ~  dipotong
1/2  biji  bawang Holland  ~  dihiris
1/2  tangkai  cili merah  ~  dihiris
2  tangkai  cili padi
1  batang  serai  ~  dititik
Sedikit daun limau purut


Bahan B :

3  ulas  bawang putih  ~  dihiris/dicincang
2  sudu besar  cili kisar
Sedikit minyak masak


Bahan C :

2  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  sos cili
Sedikit kicap pekat
Garam & gula secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan kuali, masukkan minyak masak secukupnya dan tumiskan Bahan B dan serai sehingga naik bau.
2.  Kemudian masukkan udang dan sotong.
3.  Biarkan seketika, lalu masukkan Bahan A dan biarkan selama 2 minit sambil dikacau.
4.  Akhir sekali masukkan bahan C dan biarkan ia mendidih seketika, tutup api.
5.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment