KEK PISANG

Sunday, June 18, 2017

CORN FLAKES GLACEE...









CORN FLAKES GLACEE
rujukan :    citarasawan...



Bahan A :  (106 pcs)

60  ml  madu
60  gm  mentega/marjerin
1/4  cawan  milo  (tambahan)
1  sudu besar  gula kastor
1  sudu teh  esen vanilla


Bahan B :

200  gm  cornflakes
50  gm  bijan  ~  di sangai dulu
50  gm  ceri merah *
50  gm  ceri hijau *  (* dicincang)
50  gm  hirisan badam/badam cincang (jika suka) dibakar dulu
Sedikit chocolate rice warna-warni (jika suka)


Cara-Cara :

1.  Satukan Bahan A, masak di atas api sederhana sehingga hampir pekat.  Tutup api, masukkan Bahan B dan gaul sehingga rata dan sebati.

2.  Sudukan ke dalam cawan kertas, taburkan hirisan badam/badam cincang, chocolate rice warna-warni dan bakar pada suhu 160'C selama 15 minit atau sehingga kekuningan.

3.  Biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udaran...

No comments:

Post a Comment