KEK PISANG

Thursday, June 1, 2017

IKAN SARDIN BERLADA...









IKAN SARDIN BERLADA
rujukan :    RASA Sisipan Oktober 2016...



Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan sardin/selayang  -  bersihkan, lumur garam & serbuk kunyit
1/2  biji  bawang besar
1/2  biji  bawang besar  -  hiris kasar
7  biji  cili merah
7  biji  cili padi
2  ulas  bawang putih
4  biji  bawang merah
1  biji  tomato
Minyak untuk menggoreng secukupnya


Cara Memasak :

1.  Kisar cili merah, bawang putih, buah tomato, 1/2 biji bawang besar, bawang merah dan cili padi.  Ketepikan.

2.  Goreng ikan yang telah dilumur dengan garam dan serbuk kunyit tadi sehingga sedikit garing, angkat dan ketepikan.

3.  Tinggalkan minyak sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar hingga garing dan terbit minyak.  Masukkan 1/2 biji hirisan bawang besar dan biarkan seketika sehingga bawang layu sedikit.

4.  Angkat dan tuangkan kuah tersebut di atas ikan, sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment