KEK PISANG

Friday, June 2, 2017

SERIMUKA DURIAN...










SERIMUKA DURIAN
rujukan :    Surianti Ramli



Bahagian bawah (pulut) :

2  cawan  beras pulut susu direndam selama 30 minit & toskan
1  cawan  santan pekat
1  cawan  air
1  sudu kecil  garam


Cara-Cara :

1.  Kukus pulut bersama santan, air dan garam sehingga masak di dalam loyang bersaiz 7 inci/8 inci bulat/persegi  selama 25 minit.  Santan dan air mesti sama paras dengan pulut.  (Loyang hendaklah dialas dengan plastik untuk memudahkan serimuka dikeluarkan).

2.  Setelah masak, tekan dan mampatkan pulut dalam loyang.  Ketepikan.


Bahan atas (kepala) :

1  cawan  air
1  cawan  santan pekat
1/2  cawan  gula
1/2  cawan  isi durian
1  sudu besar  tepung gandum
1/3  cawan  tepung kastad
2  biji  telur gred A/B
1  sudu teh  pewarna kuning


Cara-Cara :

1.  Satukan semua bahan dan dikisar dengan pengisar/blender.

2.  Tapis adunan dan masak di atas api sehingga naik wap (anggaran 3 minit).  Adunan hendaklah sentiasa dikacau.

3.  Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.

4.  Balut tudung periuk kukusan dengan kain untuk mengelakkan air wap menititik.

5.  Kukus serimuka selama 40 minit.  Buka tudung periuk dan kukus selama 5 minit lagi tanpa tudung untuk mengeringkan air pada permukaan serimuka.  Tutup api.

6.  Tunggu hingga betul-betul sejuk (anggaran masa 4 jam) barulah dipotong dengan pisau plastik...

No comments:

Post a Comment