KEK PISANG

Sunday, June 4, 2017

SAMBAL TUMIS SARDIN...









SAMBAL TUMIS SARDIN
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1  tin  sardin saiz besar
1  biji  bawang besar  -  hiris bulat
Air asam jawa secukupnya atau 1/4 asam keping
1  sudu teh  garam halus
1  biji  cili merah  -  hiris serong
Gula secukupnya
Minyak


Bahan Kisar :

6  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
10-15  tangkai  cili kering  -  direbus dulu


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan goreng ikan sardin seketika.  Tutup kuali supaya ianya tidak meletup dan mengotorkan dapur.  Angkat dan ketepikan.

2.  Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan kisar sehingga cili benar-benar masak dan terbit minyak.  Masukkan sedikit gula dan kacau lagi.  Kemudian masukkan sedikit air asam jawa atau asam keping.  Kalau telah rasa masam, bolehlah dikeluarkan asam keping tadi.

3.  Masukkan sos sardin ke dalamnya dan garam secukup rasa.  Kacau rata.  Jika kering, masukkan sedikit air.

4.  Akhir sekali, masukkan ikan sardin, bawang besar dah hirisan cili merah.  Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah yang diingini.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment