KEK PISANG

Friday, September 15, 2017

AYAM KARAMEL...









AYAM KARAMEL
rujukan :    Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong-potong saiz sederhana
1  sudu kecil  kicap manis
1  sudu kecil  kicap ikan/nampla
Tepung serbaguna secukupnya


Bahan Sos :

2  ulas  bawang putih  ~  cincang
1/2  inci  halia  ~  cincang
1/2  labu  bawang besar  ~  didadu kasar
1/2  biji  lada benggala merah  ~  didadu kasar  (saya tambah)
2  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  tepung jagung  ~  dibancuh dengan 1 cawan air
Sedikit kicap manis
Gula, garam & aji no moto, jika suka
Daun bawang secukupnya  ~  dipotong anggaran 1 inci
Sedikit bijan ~  disangai seketika


Cara Memasak :

1.  Cuci bersih ayam dan toskan, gaulkan ayam dengan kicap manis dan kicap ikan.  Ketepikan.

2.  Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnya, golekkan ayam di dalam tepung dan goreng biar sedikit garing, angkat dan ketepikan.

3.  Satukan bancuhan tepung jagung dengan sos tiram, sedikit kicap manis dan bahan perasa secukupnya.

4.  Di dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak, tumiskan sekejap bawang putih dan halia biarkan naik bau, masukkan bawang dadu dan lada benggala merah dadu.  Kacau-kacau seketika dan bawang dan lada benggala sedikit layu.

5.  Masukkan bancuhan tepung jagung, teruskan mengacau agar tidak berketul dan sos menjadi berkilat.

6.  Masukkan ayam dan daun bawang, kacau-kacau agar ayam sebati dengan sos (kalau pekat sangat, tambahkan air panas sedikit dan masak sekejap lagi).

7.  Taburkan sedikit bijan dan sedia dihidangkan bersama nasi putih...

No comments:

Post a Comment