KEK PISANG

Thursday, September 21, 2017

SAMBAL KERING KENTANG & IKAN BILIS...









RESIPI SAMBAL KERING KENTANG
& IKAN BILIS
rujukan :    iresipi.com...



Bahan-Bahan :

3  biji  kentang  ~  dikupas kulit & dicuci bersih
1  mangkuk  ikan bilis
3  ulas  bawang merah  ~  dihiris nipis
2  ulas  bawang putih  ~  dihiris nipis
1  sudu kecil  sos tiram
3  sudu besar  cili kisar
3  sudu besar  sos cili
Gula secukup rasa
Sedikit garam  (untuk digaul bersama kentang)
Minyak masak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Kupas kulit kentang dan hiris nipis bulat.  Pastikan anda potong senipis yang boleh.  Gaulkan kentang dengan garam secukupnya dan goreng kentang di dalam minyak panas.  Masukkan sekeping demi sekeping supaya tidak melekat.  Gorengkan sehingga garing, angkat dan toskan.

2.  Dalam minyak yang sama, gorengkan pula ikan bilis (cuci sekali lalu di bawah air paip) sehingga garing.

3.  Panaskan 1/2 senduk minyak masak yang baru (bukan minyak hasil gorengan ikan bilis tadi) dan gorengkan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.

4.  Masukkan cili kisar dan masak sehingga ia pecah minyak.

5.  Masukkan pula sos cili, gula dan sos tiram, masak seketika.  Apabila sudah pecah minyak dan sedikit kering, masukkan ikan bilis dan kentang yang digoreng tadi.  Kacau seketika supaya sebati.  Angkat dan sejukkan.  Sedia untuk dihidangkan...

NOTA :   Sambal harus dilebihkan gula supaya apabila sejuk nanti, sambal kering akan lebih rangup.  Tetapi jangan terlalu manis nanti sambal tidak sedap pula...

No comments:

Post a Comment