KEK PISANG

Saturday, September 16, 2017

JUADAH TENGAHARI YANG SIMPLE, ENAK & MENGENYANGKAN!!!!







SINGGANG PEDAS IKAN KEMBUNG
rujukan :    Majalah RASA Mei 2016...



Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan kembung  ~  dibersihkan & ditoskan
30  gm  lengkuas  ~  dihiris
10  gm  halia  ~  dihiris
1  batang  serai  ~  dihiris
2  biji  bawang besar saiz sederhana  ~  dibelah 6
15  gm  cili padi
10  gm  kunyit hidup  ~  dihiris
200  ml  air atau secukupnya
10  gm  asam keping
Garam & gula secukupnya


Cara Memasak :

1.  Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali ikan.  Biarkan kuah mereneh/mendidih.
2.  Perlahankan api dan masukkan ikan.  Biarkan selama beberapa minit, bergantung pada saiz ikan tersebut.
3.  Sesuaikan rasa, tutup api dan angkat.  Sedia untuk dihidangkan...








TAUGE GORENG



Bahan-Bahan :

300  gm  tauge
50  gm  daun kucai  ~  dipotong pendek
Segenggam ikan bilis  ~  dicuci bersih
2  keping  tauhu  ~  dihiris atau potong ikut suka  & digoreng
3  ulas  bawang merah  ~  dihiris
2  ulas  bawang putih  ~  dihiris
1/2  biji  lada benggala kuning  ~  dipotong ikut suka
3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan gorengkan tauhu sehingga masak.
2.  Tumiskan bahan yang dihiris dan ikan bilis sehingga berbau wangi.
3.  Masukkan tauge, kucai, lada benggalan kuning dan garam.  Kemudian kacau rata.  Biarkan lada benggala masak seketika.
4.  Sedia dihidangkan...



No comments:

Post a Comment