KEK PISANG

Friday, September 1, 2017

RENDANG AYAM...









RENDANG AYAM




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12 atau lebih, cuci bersih & toskan
2  cawan  santan pekat  (atau 1 1/2  cawan  santan kotak)
3  sudu besar  kerisek
2  helai  daun kunyit  ~  dihiris halus
2  batang  serai  ~  dititik
2  senduk  minyak masak untuk menumis
Garam & gula/gula merah secukupnya
1  keping  asam keping


Bahan Kisar :

15  tangkai  cili kering  (atau 2 sudu besar  cili kisar)
3  biji  bawang besar
4  ulas  bawang putih
2  inci  kunyit hidup
2  batang  serai  (optional)
3  inci  halia
3  inci  lengkuas
3  biji  buah keras


Cara Memasak :

1.  Hiris halus bahan-bahan kisar sebelum dikisar.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.

2.  Masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam agak kecut dan terbit minyak, baru masukkan santan.  Dengan cara ini, rendang akan lebih sedap dan tahan lama.  Teruskan memasak dengan api kecil sehingga pekat dan pecah minyak.

3.  Setelah kuah pecah minyak, masukkan kerisek, asam keping, gula dan garam secukup rasa.  Sebelum diangkat, taburkan dengan hirisan daun kunyit...

No comments:

Post a Comment