KEK PISANG

Sunday, September 3, 2017

SUP DAGING...









SUP DAGING MENGGUNAKAN
DAGING KORBAN
rujukan :    Azie Kitchen...



Bahan-Bahan :

Daging  (anggaran 500 gm  ~  dihiris nipis, cuci bersih & toskan)
2  biji  ubi kentang  ~  potong kecil
1  batang  lobak merah  ~  potong kecil
Daun sup secukupnya  ~  dihiris kasar
Bawang goreng
Limau kasturi
Garam secukupnya


Bahan Penumis :

5  ulas  bawang merah *
3  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *  ( * ditumbuk kasar )
1  sup  bunjut
Kulit kayu manis  ~  1 batang
Bunga lawang  ~  2 kuntum


Cara Memasak :

1.  Rebus daging menggunakan pressure cooker sehingga empuk.  (Saya rebus dalam periuk jer).

2.  Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan semua bahan tumis kecuali sup bunjut sehingga wangi.  Masukkan sedikit air dan kemudian masukkan ubi kentang, lobak merah dan sup bunjut.  Masak sehingga ubi kentang dan lobak merah lembut.

3.  Setelah daging empuk, tuangkan bahan yang ditumis ke dalam daging yang direbus.  Masukkan garam dan sesuaikan rasanya.

4.  Sebelum dihidangkan, taburkan bawang goreng, daun sup serta sedikit air limau kasturi...

No comments:

Post a Comment