KEK PISANG

Sunday, September 17, 2017

SUP TULANG LEMBU...









SUP TULANG LEMBU YANG
MUDAH TAPI SEDAP




Bahan-Bahan :

Tulang lembu secukupnya  (saya guna tulang lembu dari lembu korban)
2  biji  ubi kentang  ~  kupas kulit & dipotong ikut suka
1  batang  lobak merah  ~  dibuang kulit & potong kiub
1  helai  daun bay kering
1  bunjut sup
1  kiub  pati daging (jika suka)
Garam secukupnya
Daun sup secukupnya  ~  hiris kasar
Bawang goreng secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis


Bahan Tumis :

1  batang  kulit kayu manis
5  ulas  bawang merah  ~  hiris
3  ulas  bawang putih  ~  hiris
2  inci  halia  ~  hiris


Cara Memasak :

1.  Rebus tulang lembu bersama air secukupnya di dalam periuk sehingga empuk.
2.  Kemudian masukkan ubi kentang dan lobak merah.  Rebus lagi sehingga lembut.
3.  Masukkan juga daun day kering dan sup bunjut.  Biarkan mendidih dan sebati. 
4.  Masukkan garam secukup rasa dan kiub pati daging (jika guna).  Kacau sebati.
5.  Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga bawang wangi dan keperangan.
6.  Tuangkan bahan tumis ke dalam periuk sup tadi.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.
7.  Akhir sekali, taburkan bawang goreng dan daun sup. 
8.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment