KEK PISANG

Thursday, September 7, 2017

KURMA AYAM...









KURMA AYAM
rujukan :    buku masakan



Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  cuci & potong ikut suka
2  sudu besar  rempah kurma  ~  dibancuh dengan sedikit air
1  biji  ubi kentang  ~  kupas kulit & potong ikut suka
1  biji  tomato  ~  dibelah 4
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2  biji  pelaga
200  ml  santan pekat  (anggaran 1 paket kecil)
100  ml  air atau secukupnya
4  ulas  bawang merah  ~  hiris
3  ulas  bawang putih  ~  hiris
1  inci  halia  ~  hiris
1/4  cawan  minyak masak
Garam & gula secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam periuk/kuali.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan pelaga hingga berbau harum.
2.  Bila bahan-bahan tumis sudah layu, masukkan rempah kurma.  Kacau rata.
3.  Masukkan ayam dan kentang.  Tutup periuk/kuali dan perlahankan api.  Tunggu sehingga ayam dan kentang empuk.
4.  Masukkan air dan santan.  Masukkan garam dan gula.
5.  Sesuaikan rasa.  Akhir sekali masukkan tomato.  Biarkan mendidih sekali lagi, tutup api dan bolehlah diangkat.
6.  Sedia untuk dihidangkan.  Sangat sesuai dihidang bersama nasi minyak...

No comments:

Post a Comment