KEK PISANG

Sunday, September 10, 2017

PUDING ROTI PISANG/BANANA BREAD PUDDING...










PUDING ROTI PISANG BERKEJU/
CHEESE BANANA BREAD PUDDING
rujukan :    resipicitarasawan...




Bahan-Bahan :

8  keping  roti wholemeal/sandwich
2  cawan  susu segar
1/2  cawan  gula kastor
3  biji  telur gred A/B
2  sudu besar  mentega  ~  dicairkan
3  sudu besar  kismis  (rendam dengan 2 sudu besar jus lemon)
1  sudu besar  parutan kulit lemon
2  biji  pisang berangan  (potong 1/2 inci menyerong)
30  gm  keju cheddar  ~  disagat


Peralatan :

Mangkuk tahan panas/
Loyang 8 inci  ~  gris dengan mentega/
Ramekin 4 biji  ~  gris dengan mentega


Cara-Cara :

1.  Satukan susu segar, gula kastor dan telur, kocok ringan sehingga rata.  Ketepikan.

2.  Carik roti kecil-kecil/potong kiub kecil dan masukkan ke dalam mangkuk tahan panas.  Ratakan.

3.  Tuangkan mentega cair ke atas roti dan taburkan kismis bersama jus lemon dan parutan kulit lemon.

4.  Kemudian taburkan dengan potongan pisang di atasnya.

5.  Akhir sekali tuangkan bancuhan telur dan tekankan sedikit supaya roti terendam.  Biarkan seketika sehingga roti meresap bancuhan telur.

6.  Taburkan dengan parutan keju cheddar sebagai hiasan.

7.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30-35 minit pada suhu 180'C atau sehingga masak.  (Tutup dengan foil dan teruskan membakar jika keju sudah kelihatan keperangan)...


Bahan Sos Kastad Lemon :

1  cawan  susu segar
1/4  cawan  air
1  sudu besar  tepung kastad
2  sudu besar  gula
1  sudu besar  jus lemon


Cara-Cara :

Satukan kesemua bahan sos kastad di dalam periuk dan whisk sehingga rata.  Masak dengan api sederhana sehingga hampir pekat.  Tuangkan ke atas puding.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment