KEK PISANG

Thursday, September 14, 2017

AYAM MASAM-MASAM MANIS...













AYAM MASAM-MASAM MANIS




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12 dibersihkan & ditoskan
3  labu  bawang besar saiz sederhana  ~  dipotong bulat
1/2  biji  lada benggala merah  ~  dihiris ikut suka
1/2  biji  lada benggala kuning  ~  dihiris ikut suka
50  gm  bunga kobis  ~  dipotong ikut suka
2  tangkai  daun bawang  ~  dikerat 1 inci
4  sudu besar  kicap pekat
5  sudu besar  sos cili
3  ulas  bawang putih *
4  cm  halia *
6  ulas  bawang merah *  (* ditumbuk/dikisar halus)
1  sudu kecil  serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Ayam ditoskan kemudian digaul dengan garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng sehingga masak (tidak perlu garing).

2.  Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan tumbuk/kisar.  Kacau sehingga naik aromanya dan masukkan sos cili, kicap dan sedikit air.

3.  Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan ayam, bunga kobis, bawang besar, lada benggala merah dan kuning, garam dan gula secukupnya.  Kacau sehingga rata dan bila bawang layu dan sayur sedikit lembut, taburkan daun bawang dan angkat.

4.  Sedia dihidangkan...

2 comments:

  1. Assalam adda, ada blog tak? Izinkan kak lawat blog adda pula kalau diizinkan, terima kasih..😊

    ReplyDelete