KEK PISANG

Sunday, September 10, 2017

MASAK ASAM PEDAS IKAN PATIN...









MASAK ASAM PEDAS IKAN PATIN
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan patin saiz sederhana
1  tangkai  bunga kantan  ~  belah 4  (saya tak letak)
1  ikat  daun kesum
1  sudu besar  pes asam jawa ADABI  ~  saya guna perahan air asam jawa
Garam & serbuk perasa secukupnya
Kacang bendi secukupnya  (saya guna timun Jepun dipotong memanjang)


Bahan Kisar :

6  ulas  bawang putih
2  biji  bawang besar saiz sederhana
1  inci  halia
1  senduk  cili giling  ATAU  20 biji cili kering, direbus hingga lembut
1  ibu jari  belacan


Cara Memasak :

1.  Kisarkan bawang putih, bawang besar, halia dan belacan.  Tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan masukkan cili giling.  Masak sehingga cili benar-benar masak.  Bila naik minyak, masukkan bunga kantan, jika guna bunga kantan.

2.  Masukkan setengah blender air (agak-agak).  Masak dengan api perlahan sehingga mendidih baru dimasukkan ikan dan air asam jawa.

3.  Renihkan di atas dapur dan masukkan daun kesum, kacang bendi/timum Jepun, garam dan serbuk perasa secukupnya.  Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.  Sesuaikan kepekatannya.  Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas-panas.


NOTA :   Jika terlebih masam, tambahkan sedikit air.  Mesti kena ada rasa masam dan pedas, baru sedap...

No comments:

Post a Comment