KEK PISANG

Sunday, September 24, 2017

SAWI PUTIH KELEDEK MASAK LEMAK...









SAWI PUTIH DAN KELEDEK
MASAK LEMAK
rujukan :    Majalah RASA Januari 2012



Bahan-Bahan :

1  biji  ubi keledek kuning/putih  ~  dipotong kiub & direbus sehingga empuk
3  tangkai  sawi putih  ~  dipotong ikut suka
1  biji  lada merah  ~  dihiris menyerong
50  gm  ikan bilis  ~  ditumbuk kasar
20  gm  suhun  ~  direndam seketika
3  ulas  bawang merah  ~  dihiris halus
200  ml  santan pekat
300  ml  air
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Satukan santan pekat, air, bawang merah dan ikan bilis di dalam periuk.
2.  Masak di atas api yang sederhana sehingga mendidih.  Kacau sentiasa perlahan-lahan.
3.  Masukkan suhun (toskan airnya dulu), keledek dan sawi.
4.  Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, garam dan gula secukup rasa.  Kacau seketika.
5.  Angkat dan sedia dihidangkan bersama nasi panas...

No comments:

Post a Comment