KEK PISANG

Wednesday, September 20, 2017

KARI AYAM TANPA SANTAN...









KARI AYAM TANPA SANTAN
rujukan :    https.buatoranglapo.com



Bahan-Bahan :

6-8  ketul  ayam
1  biji  bawang besar  ~  ditumbuk
3  ulas  bawang putih  ~  ditumbuk
1/2  inci  halia  ~  ditumbuk
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
2  biji  buah pelaga
1  pelepah  daun kari
5  sudu besar  serbuk kari ayam/daging  ~  dibancuh dengan sedikit air
2  cawan  air
1  biji  kentang  ~  dipotong ikut suka
1  sudu besar  sos tiram
Garam & gula secukupnya
Sedikit air limau kasturi
Minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya, tumiskan bawang putih, bawang besar, halia yang telah ditumbuk, daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.

2.  Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.  Kacau sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan ayam, kacau seketika.  Kemudian masukkan air dan kentang.  Biarkan sebentar sehingga kentang lembut.

4.  Tambahkan garam, gula dan air limau secukup rasa.  Masukkan juga sos tiram, kacau rata.  Seimbangkan rasanya, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

NOTA :   Boleh tambah serbuk kari jika nak kuah lagi pekat...

No comments:

Post a Comment