KEK PISANG

Tuesday, September 19, 2017

TELUR REBUS MASAK SOS...









TELUR REBUS MASAK SOS
rujukan :    resipi.mesra.net



Bahan-Bahan :

5  biji  telur  ~  rebus, kupas kulit & belah dua
3  ulas  bawang merah  ~  dicincang
1  ulas  bawang putih  ~  dicincang
1/4  biji  lada benggala hijau  ~  dihiris memanjang
1  biji  tomato  ~  dipotong dadu
1  sudu besar  cili kisar/sos cili thai Mae Pranom  (saya guna cili kisar)
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga & bunga lawang ~  agak-agak je)
2  sudu besar  sos cili
1  sudu besar  sos tomato
200  ml  air
1  sudu kecil  tepung jagung  (optional)
1  biji  bawang besar  ~  dipotong/dihiris kasar


Cara Memasak :

      Panaskan 1 sudu besar minyak masak di dalam kuali dan tumiskan rempah 4 sekawan, bawang merah, bawang putih dan cili kisar sampai terbit bau.  Masukkan sos cili, sos tomato dan air.  Kacau selama 1 minit.  Masukkan lada benggala, bawang besar dan kacau lagi sehingga kuah agak pekat dan lada benggala dan bawang sedikit layu.  (Kalau tak pekat, boleh tambahkan dengan tepung jagung, jika suka).  Akhir sekali masukkan tomato, kacaukan seketika sehingga sedikit layu.  Tutup api.   Kemudian susunkan telur yang dbelah tadi di dalam pinggan.  Tuangkan kuah sos tadi di atasnya.  Hidangkan dengan nasi panas...

No comments:

Post a Comment