KEK PISANG

Tuesday, October 29, 2019

IKAN CENCARU GORENG BERLADA ...









IKAN CENCARU GORENG BERLADA
sumber :    anissdairy.blogspot.com




Bahan-Bahan :

2-3  ekor  ikan cencaru saiz sederhana besar
1  senduk  cili kering kisar
3  biji  cili merah *
5  biji  bawang merah *
1  ulas  bawang putih *
1/2  inci  halia *
Sedikit belacan *
Air asam jawa secukupnya
Garam, gula & perasa secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Ikan cencaru disiang, dibelah bahagian belakang dan dicuci bersih.  Lumurkan dengan garam, serbuk kunyit dan goreng garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Kisar bahan-bahan bertanda (*) dengan air asam jawa secukupnya.

3.  Tumiskan cili kering kisar diikuti dengan bahan-bahan lain yang dikisar sehingga masak dan terbit minyak.

4.  Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.  Kacau sebati.

5.  Setelah sebati, gaulkan dengan ikan yang digoreng tadi dan biarkan seketika di atas api.

6.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment