Tuesday, October 29, 2019
IKAN CENCARU GORENG BERLADA ...
IKAN CENCARU GORENG BERLADA
sumber : anissdairy.blogspot.com
Bahan-Bahan :
2-3 ekor ikan cencaru saiz sederhana besar
1 senduk cili kering kisar
3 biji cili merah *
5 biji bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
Sedikit belacan *
Air asam jawa secukupnya
Garam, gula & perasa secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
1. Ikan cencaru disiang, dibelah bahagian belakang dan dicuci bersih. Lumurkan dengan garam, serbuk kunyit dan goreng garing. Angkat dan ketepikan.
2. Kisar bahan-bahan bertanda (*) dengan air asam jawa secukupnya.
3. Tumiskan cili kering kisar diikuti dengan bahan-bahan lain yang dikisar sehingga masak dan terbit minyak.
4. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. Kacau sebati.
5. Setelah sebati, gaulkan dengan ikan yang digoreng tadi dan biarkan seketika di atas api.
6. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment