sangat sedap, fudgy..enak juga dinikmati bersama ais krim pilihan dan strawberry filling...
WALNUT FUDGY BROWNIES
sumber : Insta@resepikitchen
By@cheta_78
Bahan A :
150 gm dark chocolate compound (potong kecil-kecil)
60 gm butter
30 gm minyak
**** cairkan secara double boiler bahan A sehingga larut.
Bahan B :
75 gm tepung gandum
25 gm susu tepung
35 gm serbuk koko
**** campurkan kesemua bahan B lalu diayak.
Bahan C :
2 biji telur (me : ukuran besar, gred A)
150 gm gula halus/kastor/perang (me : gula perang)
1 sudu teh esen vanilla
Bahan Lain :
Kekacang Walnut secukupnya
Cara-Cara :
Panaskan oven pada suhu 170'C.
Griskan loyang bersaiz 7" x 7" persegi dan lapikkan dengan baking paper.
Pukul menggunakan whisk tangan bahan C sampai gula larut.
Kemudian masukkan bahan A, gaul rata.
Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul sehingga sebati.
Tuangkan ke dalam loyang yang disediakan, ratakan, susunkan walnut di atasnya.
Kemudian bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak (masa bergantung pada oven masing-masing).
No comments:
Post a Comment