KEK PISANG

Wednesday, October 2, 2019

WALNUT FUDGY BROWNIES ...






sangat sedap, fudgy..enak juga dinikmati bersama ais krim pilihan dan strawberry filling...






WALNUT FUDGY BROWNIES
sumber :    Insta@resepikitchen
By@cheta_78




Bahan A :

150  gm  dark chocolate compound  (potong kecil-kecil)
60  gm  butter
30  gm  minyak


****  cairkan secara double boiler bahan A sehingga larut.


Bahan B :

75  gm  tepung gandum
25  gm  susu tepung
35  gm  serbuk koko


**** campurkan kesemua bahan B lalu diayak.


Bahan C :

2  biji  telur   (me :   ukuran besar, gred A)
150  gm  gula halus/kastor/perang   (me :   gula perang)
1  sudu teh  esen vanilla


Bahan Lain :

Kekacang Walnut secukupnya


Cara-Cara :

Panaskan oven pada suhu 170'C.
Griskan loyang bersaiz 7" x 7" persegi dan lapikkan dengan baking paper.
Pukul menggunakan whisk tangan bahan C sampai gula larut.
Kemudian masukkan bahan A, gaul rata.
Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul sehingga sebati.
Tuangkan ke dalam loyang yang disediakan, ratakan, susunkan walnut di atasnya.
Kemudian bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak (masa bergantung pada oven masing-masing).

No comments:

Post a Comment