KEK PISANG

Monday, October 14, 2019

KARI AYAM TANPA SANTAN ...









KARI AYAM TANPA SANTAN
sumber :    buat orang lapo.com




Bahan-Bahan :

6-8  ketul  ayam  ~  cuci bersih & toskan
1  biji  bawang besar  ~  tumbuk
3  ulas  bawang putih  ~  tumbuk
1/2  inci  halia  ~  tumbuk
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
2  biji  buah pelaga
1  pelepah  daun kari
5  sudu besar  serbuk kari  ~  campurkan dengan sedikit air
2  cawan  air
1  biji  kentang  ~  kupas kulit & belah 6  (me :  guna lobak merah)
Garam, gula secukupnya
Sedikit air/jus limau kasturi
1  sudu besar  sos tiram


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia, daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.

2.  Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.  Kacau sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan ayam.  Kacau-kacau sebentar.

4.  Masukkan air dan kentang.  Biarkan sebentar.

5.  Tambahkan garam, gula dan air/jus limau kasturi secukup rasa.  Masukkan juga sos tiram.  Seimbangkan rasa.

6.  Masak sehingga kentang lembut.


NOTA :   Boleh tambah serbuk kari kalau nak lagi pekat.

No comments:

Post a Comment