Tuesday, October 29, 2019
MASAK ASAM PEDAS AYAM ...
MASAK ASAM PEDAS AYAM
sumber : Azie Kitchen ...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam (dipotong kecil, cuci bersih & toskan)
1 batang serai (dititik)
Daun kesum secukupnya
Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
Air asam jawa (50 gm asam jawa + secawan air, ramas-ramas tapis ambil jusnya)
3 cawan air
Sedikit lada hitam (tumbuk kasar)
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar :
35 tangkai cili kering (gunting, rendam dalam air panas & toskan)
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali/periuk, tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing dan berbau wangi.
2. Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali/periuk sehingga ayam agak mengecut.
3. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati. Masukkan pula garam dan lada hitam. Gaul sebati. Tambahkan air secukupnya.
4. Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal/diingini.
5. Kemudian bolehlah ditutup api dapur, diangkat dan dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment