KEK PISANG

Tuesday, October 29, 2019

MASAK ASAM PEDAS AYAM ...









MASAK ASAM PEDAS AYAM
sumber :    Azie Kitchen ...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam   (dipotong kecil, cuci bersih & toskan)
1  batang  serai   (dititik)
Daun kesum secukupnya
Sekuntum bunga kantan   (dibelah 5)
Air asam jawa   (50 gm  asam jawa + secawan air, ramas-ramas tapis ambil jusnya)
3  cawan  air
Sedikit lada hitam   (tumbuk kasar)
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis


Bahan Kisar :

35  tangkai  cili kering   (gunting, rendam dalam air panas & toskan)
7  ulas  bawang merah
5  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
Sebesar saiz ibu jari  belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali/periuk, tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing dan berbau wangi.

2.  Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum.  Gaul sebati dan tutup kuali/periuk sehingga ayam agak mengecut.

3.  Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.  Masukkan pula garam dan lada hitam.  Gaul sebati.  Tambahkan air secukupnya.

4.  Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal/diingini.

5.  Kemudian bolehlah ditutup api dapur, diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment