KEK PISANG

Tuesday, October 29, 2019

RESEP BANOFFEE PIE ...









RESEP BANOFFEE PIE
sumber :    you tube@CR Cook ...




Lapisan 1 :

25  keping  Biskut Regal/Marie/Digestive   ~  hancurkan
50  gm  margarin   ~  dicairkan


---  Sebatikan keduanya, tekan padat dalam bekas kecil/dadih SQ 450 petak.


Lapisan 2 :

6  buah  pisang ambon/berangan


---  Potong-potong pisang dan susun di atas biskut tadi.


Lapisan 3 :   (Sos Karamel)

170  gm  gula pasir
150  ml  whip cream cair   (Anchor UHT Dairy Whipping Cream)
70  ml  air
30  gm  butter
1/4  sdt  garam


Cara-Cara :

Panaskan whipping cream sekadar panas saja.  Dalam kuali masukkan gula pasir dan air, biarkan mendidih sehingga bertukar menjadi karamel.  Matikan api.  Masukkan whipping cream yang dihangatkan tadi, aduk-aduk menggunakan spatula sehingga rata lalu masukkan butter dan garam.  Aduk sehingga merata.  Sejukkan seketika.


Lapisan 4 :

100  ml  whipp cream cair   ~  pukul hingga kental   (me :  pake Non-Dairy Whipping Cream)


Cara Penyediaan :

Tuang sos karamel dingin di atas pisang tadi, ratakan.  Kemudian paipkan whipp cream kental di atasnya, ratakan.  Taburkan coklat bubuk (hiasan) agar cantik.





No comments:

Post a Comment