RESEP BANOFFEE PIE
sumber : you tube@CR Cook ...
Lapisan 1 :
25 keping Biskut Regal/Marie/Digestive ~ hancurkan
50 gm margarin ~ dicairkan
--- Sebatikan keduanya, tekan padat dalam bekas kecil/dadih SQ 450 petak.
Lapisan 2 :
6 buah pisang ambon/berangan
--- Potong-potong pisang dan susun di atas biskut tadi.
Lapisan 3 : (Sos Karamel)
170 gm gula pasir
150 ml whip cream cair (Anchor UHT Dairy Whipping Cream)
70 ml air
30 gm butter
1/4 sdt garam
Cara-Cara :
Panaskan whipping cream sekadar panas saja. Dalam kuali masukkan gula pasir dan air, biarkan mendidih sehingga bertukar menjadi karamel. Matikan api. Masukkan whipping cream yang dihangatkan tadi, aduk-aduk menggunakan spatula sehingga rata lalu masukkan butter dan garam. Aduk sehingga merata. Sejukkan seketika.
Lapisan 4 :
100 ml whipp cream cair ~ pukul hingga kental (me : pake Non-Dairy Whipping Cream)
Cara Penyediaan :
Tuang sos karamel dingin di atas pisang tadi, ratakan. Kemudian paipkan whipp cream kental di atasnya, ratakan. Taburkan coklat bubuk (hiasan) agar cantik.
No comments:
Post a Comment