Monday, October 14, 2019
IKAN SIAKAP LAPRIK ...
RESEPI IKAN SIAKAP LAPRIK
sumber : yatiememories ...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan siakap ~ dibersihkan
2 sudu besar cili kisar
10 tangkai cili padi ~ potong kecil
5 ulas bawang putih ~ cincang halus
5 sudu besar sos Thai
1 biji bawang besar ~ potong dadu
1 tangkai daun ketumbar
Garam & gula secukupnya
1 cawan air
Daun salad, cili besar & tomato ~ untuk hiasan
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Lumur ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga garing, angkat, letakkan di dalam pinggan dan ketepikan.
2. Dengan sedikit minyak, tumiskan bawang putih dan cili kisar sehingga masak.
3. Masukkan cili padi dan air. Kacau sebati.
4. Kemudian masukkan sos Thai, bawang besar dan daun ketumbar. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan biarkan sehingga mendidih sebentar.
5. Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang sudah digoreng tadi dan hiaskan dengan bahan hiasan. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment