KEK PISANG

Sunday, October 20, 2019

TRIFFLE ...










RESEPI TRIFFLE
sumber :    buku "chef hanieliza" ...




Bahan-Bahan :

1  bungkus  kek gulung   (perisa mengikut citarasa)
1  kotak  agar-agar segera perisa strawberi   (3 sudu makan)
1  cawan  air
1  tin  buah-buahan koktel   (saiz kecil brand Adabi)
2  sudu makan  tepung kastad
1/2  cawan  gula halus@gula kastor
3  cawan  susu segar


Cara Membuat :

1.  Campurkan tepung kastad, gula dan susu segar di dalam periuk.

2.  Masakkan sehingga mendidih (guna api sederhana) sehingga agak sedikit pekat.  Kemudian ketepikan.

3.  Potongkan kek gulung dan susun ke dalam bekas kaserol/atau ikut pilihan.

4.  Kemudian ambil sedikit jus buah-buahan koktel dan tuangkan ke atas kek tadi.

5.  Tuangkan kastad di atas permukaan kek sehingga rata.

6.  Taburkan buah-buahan koktel di atas kastard.

7.  Masakkan agar-agar segera dengan secawan air sehingga mendidih dan tuangkan di atas buah-buahan koktel tadi.

8.  Setelah wap panas hilang, masukkan ke dalam peti sejuk.

9.  Sedia dihidangkan.  Enak dinikmati sejuk.

No comments:

Post a Comment