Wednesday, October 9, 2019
IKAN KERISI TUMIS ASAM ...
IKAN KERISI TUMIS ASAM
sumber : yatiememories ...
Bahan-Bahan :
4-5 ekor ikan kerisi atau apa-apa ikan pun boleh, ikut citarasa
1 batang serai ~ dititik
2 sudu besar asam jawa ~ dibancuh bersama 1/2 cawan air
Garam & sedikit gula
Sedikit serbuk kunyit untuk menggoreng ikan
Minyak masak secukupnya
1 cawan air atau secukupnya
Bahan-Bahan Hiris :
2 tangkai cili hijau/merah
6 tangkai cili padi
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara Memasak :
1. Siangkan ikan, cuci bersih dan toskan. Gaul ikan kerisi bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga separuh masak. Angkat, toskan dan ketepikan dulu.
2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dihiris tadi, masukkan juga serai yang dititik tadi.
3. Setelah berbau wangi, masukkan air asam jawa. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tambahkan sedikit air lagi jika perlu. (ikut selera masing-masing yang nak kuah banyak atau sedikit).
4. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul sebentar. Sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment