Wednesday, October 2, 2019
MASAK LEMAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG ...
MASAK LEMAK TEMPOYAK
IKAN KEMBUNG
sumber : daridapurnasya.blogspot.com
Bahan-Bahan :
6 ekor ikan kembung (me : guna 4 ekor saiz besar)
2 sudu besar tempoyak
10 biji cili padi + 1 inci kunyit hidup (dikisar)
1 batang serai (dititik)
Santan secukupnya
2 keping asam keping
2 helai daun kunyit (disiat)
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
Masukkan tempoyak, cili padi yang dikisar bersama kunyit hidup, serai, asam keping dan santan secukupnya ke dalam periuk. Didihkan bahan-bahan untuk kuah ini di atas api yang sederhana sehingga menggelegak. Kemudian masukkan ikan dan daun kunyit, tunggu sehingga mendidih sekali lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau-kacau rata, tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cara memasak mengelirukan. Hrp check sekali lgi. Jgn hentam aja. Uhuu
ReplyDeleteApe yang keliru?? Ikut cara masak masing-masing lah.. dia cuma share resepi dia. Nak ikut ikut taknak ikut ye sudah. Dia tak paksa pun ��
DeleteBetul. keliru cara penyediaan bahan
ReplyDelete