KEK PISANG

Thursday, October 18, 2012

Muffin Pisang






MUFFIN PISANG


rujukan dari  :   'Istimewa Pemanis Mulut' - CTdelima.com
dicuba oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

      2  cawan   tepung gandum
1 1/3  cawan   gula kastor
      2  biji        pisang berangan yang ranum
   1/2  cawan   minyak masak
      2  biji        telur (gred A)
   1/3  cawan   susu segar
      1  tsp        soda bikarbonat
1 1/2  tsp        baking powder
beberapa titik esen pisang
kepingan badam/badam cincang untuk hiasan


Cara membuat :

1.   Hancurkan pisang dengan menggunakan garpu dan letakkan 1/2 tsp garam.  Ketepikan dulu.

2.   Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih (1 minit) baru masukkan gula, pukul lagi hingga kembang.

3.   Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak dan tepung sedikit demi sedikit, titikkan beberapa titisan esen pisang dan akhir sekali masukkan susu segar, masa ini jangan guna mixer, guna spatula atau senduk kayu saja.

4.   Cedokkan adunan tadi didalam papercup (isikan 3/4 penuh), taburkan kepingan badam/badam cincang di atasnya.

5.   Bakar selama 20 minit pada suhu :  170'C.  

2 comments:

  1. thanks adda..buat muffin nipun sebab ada pisang yg tinggal 2 biji daripada terbuang.

    ReplyDelete