Saturday, December 1, 2012
Kuih Serimuka Nyonya
KUIH SERIMUKA NYONYA
sumber resipi : Citarasawan, tqvm.
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan lapisan bawah :
500 gm beras pulut ( rendam semalaman dengan 1 keping asam gelugur)
300 ml santan pekat
200 ml air
2 tsp garam halus
Bahan lapisan atas :
120 gm tepung gandum
200 gm gula kastor
3 biji telur (B)
200 ml santan pekat
300 ml air
1/2 tsp pewarna hijau apple
1/4 tsp garam halus
Loyang : 10"x10"x1" persegi, alas dengan plastik
Cara membuat :
1. Lapisan bawah : Cuci bersih beras pulut dan toskan.
2. Kukuskan dengan semua bahan lapisan bawah selama 30 minit hingga masak.
3. Setelah masak, angkat pulut, gaulkan sebati dan mampatkan ke dalam loyang lain hingga padat. Ketepikan dulu.
4. Lapisan atas : sebatikan kesemua bahan lapisan atas, whisk dan tapis. Masak naik wap kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah. Tutupkan loyang dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 30 minit.
5. Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong dengan pisau plastik.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment