KEK PISANG

Saturday, December 1, 2012

Kuih Serimuka Nyonya





KUIH SERIMUKA NYONYA


sumber resipi   :   Citarasawan, tqvm.
dicuba oleh  :       zaralovebaking.blogspot.com


Bahan lapisan bawah :

500  gm   beras pulut  ( rendam semalaman dengan 1 keping asam gelugur)
300  ml    santan pekat
200  ml    air
    2  tsp   garam halus


Bahan lapisan atas :

120  gm   tepung gandum
200  gm   gula kastor
    3  biji   telur (B)
200  ml    santan pekat
300  ml    air
 1/2  tsp   pewarna hijau apple
 1/4  tsp   garam halus

Loyang :   10"x10"x1" persegi, alas dengan plastik


Cara membuat :

1.  Lapisan bawah :  Cuci bersih beras pulut dan toskan.
2.  Kukuskan dengan semua bahan lapisan bawah selama 30 minit hingga masak.
3.  Setelah masak, angkat pulut, gaulkan sebati dan mampatkan ke dalam loyang lain hingga padat.  Ketepikan dulu.
4.  Lapisan atas :  sebatikan kesemua bahan lapisan atas, whisk dan tapis.  Masak naik wap kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah.  Tutupkan loyang dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 30 minit.
5.  Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong dengan pisau plastik.

No comments:

Post a Comment