KEK PISANG

Monday, December 31, 2012

Puding Trifle untuk makan-makan bersama keluarga.






TRIFLE


sumber dari  :   internet
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

1   bungkus   swissroll/sebarang jenis kek butter
1   kotak       serbuk agar-agar kristal   -  sebarang perisa
1   tin            fruit cocktail  -  atau ikut suka
2   tbsp         tepung kastad/tepung jagung
2   tbsp         gula pasir
2   cawan      susu segar/susu cair


Cara-cara :

1.   Campurkan tepung kastad, gula dan susu.  Gaul sebati dengan whisk dan masak hingga mendidih dan pekat.  Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
2.   Potong swissroll dan susun didalam mangkuk kaserol hingga penuh.
3.   Ambil sedikit jus buah koktel dan tuang di atas kek tadi.
4.   Tuangkan kastad di atas keseluruhan kek hingga rata.  Taburkan buah-buahan atas kastad tadi.
5.   Bancuh dan masakkan serbuk agar-agar kristal ikut arahan pada pek kotak dan tuang di atas koktel tadi.
6.   Masukkan ke dalam peti sejuk.  Enak dimakan dengan aiskrim perisa vanilla.  Boleh juga dihias dengan whipping cream yang dipukul kental.

No comments:

Post a Comment