KEK PISANG

Monday, December 10, 2012

Juadah tengahari.


MASAK LEMAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG




MASAK LEMAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG


sumber rujukan :   Majalah 'SAJI' Disember 2012
dicuba oleh  :    zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

  2   ekor       ikan kembung  -  bersihkan
  2   batang    serai  -   ketuk
20   tangkai   cili padi  -   kisar
  3   ulas        bawang merah  -   kisar
  2   cm         kunyit hidup  -   kisar
  1   cawan    tempoyak
  1   cawan    santan pekat
  2   helai       daun kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya


Cara menyediakan :

1.   Satukan semua bahan di dalam periuk dan gaul rata.
2.   Tambahkan air secukupnya untuk kuah dan masak sehingga mendidih dan kuah pekat.
3.   Sesuaikan rasa garam gulanya dan tutup api.  Hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment