KEK PISANG

Sunday, December 30, 2012

Sayur Asparagus.





SAYUR ASPARAGUS GORENG BELACAN



Bahan-bahan :

2   pek       sayur asparagus  (dipotong ikut suka dan cuci bersih)
5   keping   jejari ketam  (dipotong dua)
3   biji        cili merah  (kalau nak pedas boleh tambah)
4   biji        bawang merah
2   ulas       bawang putih
1   inci        belacan  (dibakar)
sedikit sos tiram
garam & minyak secukupnya


Cara-cara :

1.   Cili merah, bawang merah, bawang putih dan belacan bakar dikisar atau ditumbuk halus.
2.   Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga garing dan berbau wangi.
3.   Masukkan jejari ketam dan sayur asparagus.  Masak sayur hingga agak lembut.
4.   Masukkan sedikit air, sos tiram dan garam secukup rasa.  Gaul sebati.
5.   Apabila mendidih bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidang dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment