Sunday, December 30, 2012
Sayur Asparagus.
SAYUR ASPARAGUS GORENG BELACAN
Bahan-bahan :
2 pek sayur asparagus (dipotong ikut suka dan cuci bersih)
5 keping jejari ketam (dipotong dua)
3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan (dibakar)
sedikit sos tiram
garam & minyak secukupnya
Cara-cara :
1. Cili merah, bawang merah, bawang putih dan belacan bakar dikisar atau ditumbuk halus.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga garing dan berbau wangi.
3. Masukkan jejari ketam dan sayur asparagus. Masak sayur hingga agak lembut.
4. Masukkan sedikit air, sos tiram dan garam secukup rasa. Gaul sebati.
5. Apabila mendidih bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidang dengan nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment