KEK PISANG

Wednesday, December 19, 2012

Hawthorn Steamed Cake







KEK KUKUS ASAM MANIS


Rujukan  :   Buku Resepi 'Jamuan Kek' - Chef Zubaidah
dicuba    :    zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

325  gm   mentega
250  gm   gula kastor
300  gm   tepung naik sendiri
    6  biji   telur  (B)
    1  tsp   esen vanilla
100  gm   kepingan asam manis  (dipotong halus)
sedikit pewarna hijau  (saya tambah)

Loyang :  9 inci, gris dan alas dengan kertas minyak


Cara membuat :

1.   Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan sebati.
2.   Masukkan telur satu persatu diikuti esen vanilla.  Gaulkan hingga rata.
3.   Akhir sekali, masukkan tepung naik sendiri, sedikit pewarna hijau  (jika suka) dan kepingan asam manis.
4.   Gaulkan hingga sebati.  Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 9 inci.
5.   Tutup adunan dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam dengan api besar.

No comments:

Post a Comment