Wednesday, December 19, 2012
Hawthorn Steamed Cake
KEK KUKUS ASAM MANIS
Rujukan : Buku Resepi 'Jamuan Kek' - Chef Zubaidah
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
325 gm mentega
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
6 biji telur (B)
1 tsp esen vanilla
100 gm kepingan asam manis (dipotong halus)
sedikit pewarna hijau (saya tambah)
Loyang : 9 inci, gris dan alas dengan kertas minyak
Cara membuat :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan sebati.
2. Masukkan telur satu persatu diikuti esen vanilla. Gaulkan hingga rata.
3. Akhir sekali, masukkan tepung naik sendiri, sedikit pewarna hijau (jika suka) dan kepingan asam manis.
4. Gaulkan hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 9 inci.
5. Tutup adunan dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam dengan api besar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment