KEK PISANG

Saturday, December 8, 2012

Spaghetti untuk makan tengahari.






SPAGHETTI BOLOGNESE DENGAN BEBOLA DAGING


oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

3   tbsp        minyak masak
2   biji          bawang besar Holland  (potong dadu)
3   ulas         bawang putih  (cincang halus)
1   batang    lobak merah  (potong dadu)
1   tin          cendawan butang  (potong dadu)
2   biji         buah tomato  (potong dadu)
1   paket     daging kisar Ramly
1   paket     bebola daging
1   tin kecil  pes tomato
1   botol      sos spaghetti (brand PREGO, saya guna 1/2 botol jer)
3   helai       daun bay kering
1   paket     spaghetti (saya guna jenis angel hair)
2   cawan    air
sedikit garam
serbuk lada hitam



Cara membuat :

1.   Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2.   Setelah kedua-dua bawang layu, masukkan daun bay.
3.   Masukkan daging kisar dan masak lagi.  Setelah daging kisar bertukar warna, tambah air secukupnya.
4.   Masukkan  pes tomato, sos spaghetti Prego, bebola daging, lobak merah, cendawan butang dan buah tomato.
5.   Masak sehingga air daging kering sedikit dan lobak merah dan bebola daging telah empuk.  Perisakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukupnya.  Tutup api apabila sudah masak.
6.   Di dalam periuk lain, rebus spaghetti sehingga lembut.
7.   Apabila  spaghetti telah masak, angkat dan toskan.  Gaulkan dengan sedikit minyak/mentega supaya tidak melekat.
8.   Hidangkan spaghetti di dalam pinggan dan tuangkan sos daging di atasnya.  Taburkan parmesan cheese (jika suka) dan hias dengan daun parsli.

No comments:

Post a Comment