Wednesday, December 19, 2012
Gulai Ketam
KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 ekor ketam (cuci bersih dan kerat ikut suka & toskan)
1/2 kg santan (dari 2 biji kelapa)
2 gelas air
2 batang serai (ketuk)
3 helai daun salam
sedikit garam
Bahan kisar :
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
15 biji cili pada (ikut kepedasan)
1/2 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
Cara penyediaan :
1. Ketam dibersihkan dan dipotong dua.
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
3. Tumiskan bahan kisar hingga wangi. Masukkan daun salam dan serai. Masak lagi hingga wangi.
4. Tuangkan air dan santan ke dalam periuk. Biarkan mendidih.
5. Masukkan ketam dan jerangkan di atas api sederhana sambil sentiasa dikacau agar santan tidak pecah.
6. Tambahkan garam dan kacau lagi. Biar mendidih lagi.
7. Setelah mendidih, tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment