KEK PISANG

Wednesday, December 19, 2012

Gulai Ketam






KETAM MASAK LEMAK CILI PADI



oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

   4   ekor      ketam  (cuci bersih dan kerat ikut suka & toskan)
1/2   kg         santan  (dari 2 biji kelapa)
   2   gelas     air
   2   batang   serai  (ketuk)
   3   helai      daun salam
sedikit garam


Bahan kisar  :

    2   ulas   bawang putih
    4   ulas   bawang merah
  15   biji    cili pada  (ikut kepedasan)
 1/2   inci    kunyit hidup
    2   biji    buah keras


Cara penyediaan :

1.   Ketam dibersihkan dan dipotong dua.
2.   Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
3.   Tumiskan bahan kisar hingga wangi.  Masukkan daun salam dan serai.  Masak lagi hingga wangi.
4.   Tuangkan air dan santan ke dalam periuk.  Biarkan mendidih.
5.   Masukkan ketam dan jerangkan di atas api sederhana sambil sentiasa dikacau agar santan tidak pecah.
6.   Tambahkan garam dan kacau lagi.  Biar mendidih lagi.
7.   Setelah mendidih, tutup api dan bolehlah dihidangkan.

   

No comments:

Post a Comment