KEK KEJU OREO
Salam buat teman-teman semua! Hari ini saya mencuba resipi Kek Keju Oreo dari Majalah SAJI Mei 2012. Resipi ini kepunyaan Azlita Aziz dari blog 'FromIntanKitchen'. Kek ini sedap sangat untuk dicuba. Terima kasih diucapkan pada tuanpunya resipi kerana sudi berkongsi ilmu. May Allah s.w.t. bless you and your family.
KEK KEJU OREO
sumber rujukan : Majalah SAJI Mei 2012
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 keping kek span coklat (saiz 8 inci - resipi dibawah)
250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
100 gm coklat masakan putih - cairkan secara double boiler
15 gm serbuk gelatin - larutkan dalam air hingga kembang
1 paket biskut oreo
80 gm gula kastor
250 gm krim putar
50 ml air
1 tsp esen vanilla
Loyang : 8" spring form bulat
Cara menyediakan :
1. Mula-mula panaskan gelatin bersama air secara double boiler hingga larut. Kemudian pukul cream cheese dan gula kastor hingga lembut dan berkrim.
2. Tuangkan coklat putih ke dalam adunn cream cheese diikuti pula dengan gelatin dan kacau hingga sebati. Tambahkan sedikit esen vanilla dan kacau adunan hingga sebati dan sempurna.
3. Dalam bekas lain, pukul krim putar hingga gebu dan kental. Masukkan 1/3 krim putar ke dalam adunan cheese tadi. Kaupbalik adunan hingga rata.
4. Tambahkan baki krim putar yang selebihnya dan kaupbalik hingga bergaul sempurna. Masukkan adunan ke dalam piping bag.
5. Sediakan loyang/spring form bulat berukuran 8". Masukkan sekeping kek span coklat di dasarnya.
6. Paipkan satu lapis adunan tadi di atas kek span. Kemudian susunkan kepingan biskut oreo.
7. Ulang semula secara berselang-seli hingga adunan habis. Ratakan permukaannya. Simpan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam. Akhir sekali hias kek mengikut kreativi.
KEK SPAN COKLAT
oleh : Chef Amer dari Majalah SAJI April 2012
rujukan : FromIntanKitchen (Azlita Aziz)
5 biji telur
125 gm gula kastor
1 tsp esen vanilla
15 gm ovalet
40 ml air
100 gm tepung gandum )
20 gm serbuk koko ) diayak bersama
1 tsp baking powder )
70 gm mentega - dicairkan
Cara menyediakan :
Panaskan ketuhar pada suhu : 170'C selama 10 minit. Sediakan loyang 8 inci bulat. Sapu loyang dengan sedikit mentega dan alaskan dasar loyang dengan kertas minyak. Ketepikan.
Campurkan gula, telur, ovalet, esen vanilla, air, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam mangkuk besar. Putar hingga kembang dan ringan. Masukkan mentega cair dan kaupbalik dengan spatula hingga sebati. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 35 minit.
Sejukkan kek dan potong kepada 3 lapisan.
Nota : adunan ini boleh dibuat 1/2 adunan sahaja. kalau buat 1/2 adunan, guna telur gred B sebanyak 3 biji. (saya buat 1/2 adunan, sedang elok saja)
No comments:
Post a Comment