Sunday, December 23, 2012
Creme Puff berinti kastad durian.
Creme Puff Durian
rujukan dari : Hanamemories
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan untuk creme puff :
100 gm mentega
250 ml air
150 gm tepung gandum
3 biji telur (A)
1 tsp gula pasir
secubit garam
Cara-cara :
1. Masukkan air, gula dan mentega ke dalam periuk dan didihkan.
2. Tutupkan api, masuskkan tepung serta garam dan kacau hingga sebati.
3. Sejukkan dan masukkan telur satu demi satu sambil dipukul hingga sebati.
4. Masukkan adunan doh ke dalam piping bag dan paipkan ke atas dulang pembakar.
5. Bakar pada suhu : 200'C selama 25-30 hingga berwarna keperangan.
6. Sejukkan puff dahulu kemudian isikan dengan kastad durian.
7. Hidangkan.
Kastad Durian :
2 tbsp tepung kastad
4 tbsp gula kastor
1 cawan susu segar (250 ml)
1 biji telur
1 tbsp mentega
1 tbsp isi durian (jika suka boleh lebihkan, dilecek)
Cara-cara :
Campurkan semua bahan ke dalam periuk kecuali mentega. Kacau sebati. Masak di atas dapur dengan api perlahan hingga pekat dan likat. Matikan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega larut dan sejukkan. Sedia untuk digunakan.
ATAU :
Pukul 200 ml whipping cream hingga kental. Blend 8-10 ulas isi durian dan campurkan ke dalam krim. Sedia untuk digunakan.
Labels:
Creme Puff
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment