KEK PISANG

Sunday, December 23, 2012

Creme Puff berinti kastad durian.





Creme Puff Durian


rujukan dari   :   Hanamemories
dicuba oleh    :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan untuk creme puff :

100  gm   mentega
250  ml    air
150  gm   tepung gandum
    3  biji   telur  (A)
    1  tsp   gula pasir
secubit garam


Cara-cara :

1.   Masukkan air, gula dan mentega ke dalam periuk dan didihkan.
2.   Tutupkan api, masuskkan tepung serta garam dan kacau hingga sebati.
3.   Sejukkan dan masukkan telur satu demi satu sambil dipukul hingga sebati.
4.   Masukkan adunan doh ke dalam piping bag dan paipkan ke atas dulang pembakar.
5.   Bakar pada suhu : 200'C selama 25-30 hingga berwarna keperangan.
6.   Sejukkan puff dahulu kemudian isikan dengan kastad durian.
7.   Hidangkan.


Kastad Durian :

2  tbsp      tepung kastad
4  tbsp      gula kastor
1  cawan   susu segar  (250 ml)
1  biji        telur
1  tbsp      mentega
1  tbsp      isi durian  (jika suka boleh lebihkan, dilecek)

Cara-cara :

     Campurkan semua bahan ke dalam periuk kecuali mentega.  Kacau sebati.  Masak di atas dapur dengan api perlahan hingga pekat dan likat.  Matikan api dan masukkan mentega.  Kacau hingga mentega larut dan sejukkan.  Sedia untuk digunakan.


ATAU :

    Pukul 200 ml whipping cream hingga kental.  Blend 8-10 ulas isi durian dan campurkan ke dalam krim.  Sedia untuk digunakan.

No comments:

Post a Comment