Birthday boy sedang memotong kek hari jadi yang ke !!!
CHOCOLATE CAKE with BUTTERCREAM FROSTING
CHOCOLATE CAKE
resipi dari : dapur CTdelima, tqvm untuk resipi ini, sedap & lazat.
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula kastor
3/4 cawan serbuk koko
2 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 cawan buttermilk
1/2 cawan minyak jagung
2 biji telur (A)
1 tsp esen vanilla
1 cawan air kopi panas segar (Nescafe)
Hiasan : gula coklat & coklat M&M secukupnya
Loyang : 9 inci, gris dan alas dengan baking paper
Cara membuat :
1. Dalam mangkuk besar, ayakkan bersama tepung gandum, gula, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder, ketepikan sebentar.
2. Dalam mangkuk besar yang lain, satukan buttermilk, minyak, telur dan vanilla. Pukul bahan-bahan tadi dengan menggunakan mixer/hand whisk supaya bahan-bahan menjadi sebati sahaja.
3. Tambah bahan-bahan kering yang telah diayak dan gaul sebentar sahaja. Perlahan-lahan tuangkan air kopi panas dan kacau rata.
4. Gris loyang 9-inci (23cm) dengan sedikit mentega dan lapik dengan kertas minyak. Bakar pada suhu : 180'C selama 35-40 minit hingga masak.
5. Sejukkan kek terlebih dahulu kemudian hias dengan buttercream dan toppingnya.
Bahan Buttercream :
250 gm mentega - lembutkan
2 cawan gula icing - diayak
2 tsp esen vanilla
Cara-cara :
Putar mentega hingga lembut kemudian masukkan gula icing sedikit demi sedikit dan putar lagi. Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga berkrim dan licin.
No comments:
Post a Comment