KEK PISANG

Saturday, December 22, 2012

Acara memotong kek hari jadi

 Birthday boy sedang memotong kek hari jadi yang ke !!!

 CHOCOLATE CAKE with BUTTERCREAM FROSTING






CHOCOLATE CAKE


resipi dari :       dapur CTdelima, tqvm untuk resipi ini, sedap & lazat.
dicuba oleh :    zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

1 3/4   cawan   tepung gandum
1 1/2   cawan   gula kastor
   3/4   cawan   serbuk koko
      2   tsp        soda bikarbonat
      1   tsp        baking powder
      1   cawan   buttermilk
   1/2   cawan   minyak jagung
      2   biji        telur  (A)
      1   tsp        esen vanilla
      1   cawan   air kopi panas segar (Nescafe)

Hiasan :   gula coklat & coklat M&M secukupnya
Loyang :  9 inci, gris dan alas dengan baking paper


Cara membuat :

1.   Dalam mangkuk besar, ayakkan bersama tepung gandum, gula, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder, ketepikan sebentar.

2.   Dalam mangkuk besar yang lain, satukan buttermilk, minyak, telur dan vanilla.  Pukul bahan-bahan tadi dengan menggunakan mixer/hand whisk supaya bahan-bahan menjadi sebati sahaja.

3.   Tambah bahan-bahan kering yang telah diayak dan gaul sebentar sahaja.  Perlahan-lahan tuangkan air kopi panas dan kacau rata.

4.   Gris loyang 9-inci (23cm) dengan sedikit mentega dan lapik dengan kertas minyak.  Bakar pada suhu : 180'C selama 35-40 minit hingga masak.

5.   Sejukkan kek terlebih dahulu kemudian hias dengan buttercream dan toppingnya.


Bahan Buttercream :

250   gm        mentega  -  lembutkan
    2   cawan   gula icing  -  diayak
    2   tsp        esen vanilla


Cara-cara :

     Putar mentega hingga lembut kemudian masukkan gula icing sedikit demi sedikit dan putar lagi.  Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga berkrim dan licin.

   

No comments:

Post a Comment