KEK PISANG

Sunday, December 23, 2012

Kek Pisang yang enak dan cantik.






KEK PISANG MARBLE


resipi dari  :      rossitamz-kitchen/Azita Zain,
dicuba oleh :    zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

      5   biji        pisang masak ranum
      4   biji        telur  (B)
   1/2   cawan   minyak masak
   1/2   cawan   susu segar
    1/2  cawan   gula kastor
2  1/2  cawan   tepung gandum
       2  tsp        baking powder
       1  tsp        soda bikarbonat
       1  tbsp      chocolate emulco

Acuan :  8 inci atau ikut pilihan


Cara-cara :

1.   Lenserkan loyang dengan sedikit mentega, tabur dengan sedikit tepung.  Ketepikan.
2.   Panaskan ketuhar pada suhu :  175'C selama 10 minit.
3.   Ayakkan bahan kering ke dalam mangkuk besar.  Ketepikan.
4.   Blend pisang, telur, minyak, susu segar dan gula kastor hingga hancur.
5.   Tuangkan bahan kisar ke dalam adunan tepung.  Kacau dengan spatula secara kaupbalik hingga sebati.
6.   Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.  Satu bahagian campurkan chocolate emulco dan kacau rata.  Manakala satu bahagian lagi dibiarkan asal.
7.   Tuangkan adunan ke dalam loyang secara berselang-seli hingga kedua-dua adunan habis.
8.   Bakar selama 50 minit atau hingga masak.  Tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk mengelakkan kek daripada hangus.

2 comments: