Sunday, December 23, 2012
Kek Pisang yang enak dan cantik.
KEK PISANG MARBLE
resipi dari : rossitamz-kitchen/Azita Zain,
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
5 biji pisang masak ranum
4 biji telur (B)
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan gula kastor
2 1/2 cawan tepung gandum
2 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
1 tbsp chocolate emulco
Acuan : 8 inci atau ikut pilihan
Cara-cara :
1. Lenserkan loyang dengan sedikit mentega, tabur dengan sedikit tepung. Ketepikan.
2. Panaskan ketuhar pada suhu : 175'C selama 10 minit.
3. Ayakkan bahan kering ke dalam mangkuk besar. Ketepikan.
4. Blend pisang, telur, minyak, susu segar dan gula kastor hingga hancur.
5. Tuangkan bahan kisar ke dalam adunan tepung. Kacau dengan spatula secara kaupbalik hingga sebati.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian campurkan chocolate emulco dan kacau rata. Manakala satu bahagian lagi dibiarkan asal.
7. Tuangkan adunan ke dalam loyang secara berselang-seli hingga kedua-dua adunan habis.
8. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk mengelakkan kek daripada hangus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
cantiknya belang2..
ReplyDeleteterima kasih adda.
ReplyDelete