KEK PISANG

Sunday, December 23, 2012

Puding yang enak.

 PUDING ROTI COKLAT STRAWBERRY






PUDING ROTI COKELAT STRAWBERRY


rujukan dari  :   buku 'Agar-agar & Puding'
dicuba oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

    4    keping   roti putih
    2    biji         telur
 1/2    cawan    susu pekat
170    ml          susu cair
  10    gm         serbuk agar-agar
 1/2    cawan    gula pasir
    2    tbsp       butter atau marjerin (dicairkan)
3 1/2  cawan    air
      2  tbsp       serbuk koko
      1  tsp         pewarna merah jambu dan perisa strawberry


Cara-cara :

1.   Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk.  Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan baki air tadi (1/2 cawan).

2.   Kemudian masukkan ke dalam periuk agar-agar yang sudah dididih tadi.  Masukkan butter atau marjerin dan kacau rata sampai mendidih.  Matikan api.

3.   Bahagikan kepada 2 bahagian.  Satu bahagian warnakan dengan warna merah jambu dan perisa strawberry dan satu adunan lagi masukkan serbuk koko.  Kacau cepat dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul-ketul.

4.   Tuangkan ke dalam loyang bahagian coklat kemudian masukkan bahagian yang berwarna merah jambu. Hendaklah dibuat dengan CEPAT kerana puding ini mudah sejuk@membeku.

5.   Dah siap bolehlah disimpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam atau hingga keras.

2 comments:

  1. memang senang dan sedap, cuma pembuatan puding kena banyak sabar.

    ReplyDelete