PUDING ROTI COKLAT STRAWBERRY
PUDING ROTI COKELAT STRAWBERRY
rujukan dari : buku 'Agar-agar & Puding'
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 keping roti putih
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170 ml susu cair
10 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula pasir
2 tbsp butter atau marjerin (dicairkan)
3 1/2 cawan air
2 tbsp serbuk koko
1 tsp pewarna merah jambu dan perisa strawberry
Cara-cara :
1. Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan baki air tadi (1/2 cawan).
2. Kemudian masukkan ke dalam periuk agar-agar yang sudah dididih tadi. Masukkan butter atau marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian warnakan dengan warna merah jambu dan perisa strawberry dan satu adunan lagi masukkan serbuk koko. Kacau cepat dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul-ketul.
4. Tuangkan ke dalam loyang bahagian coklat kemudian masukkan bahagian yang berwarna merah jambu. Hendaklah dibuat dengan CEPAT kerana puding ini mudah sejuk@membeku.
5. Dah siap bolehlah disimpan didalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam atau hingga keras.
senang n sedap
ReplyDeletememang senang dan sedap, cuma pembuatan puding kena banyak sabar.
ReplyDelete