SOFT BANANA CUPCAKE
SOFT BANANA CUPCAKE
rujukan dari : buku 'Istimewa Pemanis Mulut' CTdelima
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
90 gm minyak jagung/minyak masak
50 gm gula kastor
1 biji telur (A) - dipukul ringan
125 gm tepung gandum
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
4 biji pisang berangan masak (dilecek halus) (160 gm)
25 gm susu segar/susu cair
1/2 tsp esen pisang
Cara membuat :
1. Pukul telur dan gula hingga ringan dan berkrim, anggaran 2-3 minit. (guna hand whisk)
2. Masukkan susu segar, pisang lecek halus, minyak jagung dan esen pisang dan putar sekejap.
3. Dalam mangkuk lain, ayakkan tepung, baking powder dan baking soda dan gaul rata.
4. Masukkan bahan ayak (tepung) ke dalam bahan basah dan kaup balik hingga tiada ketulan tepung kelihatan. Jangan digaul terlalu lama, cukup sekadar semua bahan bercampur saja.
5. Sudukan adunan ke dalam acuan muffin atau papercup dan bakar pada suhu : 180'C selama 20-25 minit atau hingga masak.
6. Setelah masak, sejukkan atas rak dawai sepenuhnya.
(menghasilkan : 14 biji)
Wah.. bestnye.. nak rase sikit boleh?
ReplyDeleteboleh aje hafidz..silakan..
ReplyDelete