KEK PISANG

Thursday, December 20, 2012

Banana Cupcake yang moist dan enak

 SOFT BANANA CUPCAKE





SOFT BANANA CUPCAKE


rujukan dari  :  buku 'Istimewa Pemanis Mulut' CTdelima
dicuba oleh   :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

  90  gm   minyak jagung/minyak masak
  50  gm   gula kastor
    1  biji   telur  (A) -  dipukul ringan
125  gm   tepung gandum
 1/2  tsp   baking powder
 1/2  tsp   baking soda
    4  biji   pisang berangan masak (dilecek halus) (160 gm)
  25  gm   susu segar/susu cair
 1/2  tsp   esen pisang


Cara membuat :

1.   Pukul telur dan gula hingga ringan dan berkrim, anggaran 2-3 minit.  (guna hand whisk)
2.   Masukkan susu segar, pisang lecek halus, minyak jagung dan esen pisang dan putar sekejap.
3.   Dalam mangkuk lain, ayakkan tepung, baking powder dan baking soda dan gaul rata.
4.   Masukkan bahan ayak (tepung) ke dalam bahan basah dan kaup balik hingga tiada ketulan tepung kelihatan.  Jangan digaul terlalu lama, cukup sekadar semua bahan bercampur saja.
5.   Sudukan adunan ke dalam acuan muffin atau papercup dan bakar pada suhu : 180'C selama 20-25 minit atau hingga masak.
6.   Setelah masak, sejukkan atas rak dawai sepenuhnya.
      (menghasilkan :  14 biji)

2 comments: